Το υαλουρονικό οξύ είναι μια πρωτείνη (γλυκοζαμινογλυκάνη: είναι πολύμερές, σχημτίζεται από τη συνένωση πολλών μονομερών-μικρότερων πρωτεϊνών) που αποτελεί βασικό συστατικό του αρθρικού χόνδρου.

Δεσμεύει μόρια γλυκοζαμινών σχηματίζοντας μεγάλα πρωτείνικά συμπλέγματα τα οποία, προσδίδουν στον αρθρικό χόνδρο σημαντικές μηχανικές ιδιότητες (αντοχή σε φορτία συμπίεσης και σε κραδασμούς).

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ χορηγείται στους ασθενείς με ενδοαρθρική έγχυση (ένεση μεσα στην άρθρωση) σε περιπτώσεις βλάβης του αρθρικού χόνδρου (χονδροπάθειεα, οστεοαρθρίτιδα). Σε αντίθεση με το πόσιμο υαλουρονικό οξύ, το ενέσιμο σκεύασμα εγχύεται εστιασμένα στην πάσχουσα περιοχή και απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Η χορήγηση του υαλουρονικού οξέος δεν αναγεννά τον εκφυλισμένο αρθρικό χόνδρο αλλά, βελτιώνει τη γλοιότητα του αρθρικού υγρού της άρθρωσης. Δρα δηλαδή σαν λιπαντικό που αποτρέπει ως ένα βαθμό την περεταίρω τριβή των καταεστραμένων αρθρικών επιφανειών.

Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά σκευάσματα ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, με διαφορετικά μοριακά βάρη, ιξώδη (βαθμούς γλοιότητας) και πρωτόκολλα χορήγησης.

Η τελική επιλογή του καταλληλότερου σκευάσματος γίνεται βάση της ηλικίας, των λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς και της έκτασης της χόνδρινης βλάβης.

Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις οξέων και χρόνιων φλεγμονών (πχ τενοντίτιδα επιγονατιδικού, τενοντίτιδα αχιλλείου, στενωτική τενοντοελυτρίτιδα στο χέρι). Χάρη στην ιξώδη υφή του, μειώνει τις τριβές μεταξύ του πάσχοντος τένοντα και των παρακείμενων ανατομικών δομών και ελαχιστοποιεί το επώδυνο αίσθημα της τενοντίτιδας.