Τελικά το τρέξιμο καταπονεί τα γόνατα;

Η ερώτηση αυτή αποτελεί συχνή ερώτηση πολλών ασθενών ανεξαρτήτως ηλικίας και τρόπου ζωής.  Το ερώτημα είναι λογικό καθώς, η συνεχής και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των γονάτων κατά το τρέξιμο και την άσκηση, φαίνεται να έχει σαν φυσικό επακόλουθο τη φθορά και την εκφύλιση των αρθρώσεων των κάτω άκρων.

Ωστόσο, υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα;

Φυσικά και υπάρχει.

orthopaidiks-add-promo-2Εδώ και πολλά χρόνια, το ερώτημα αυτό απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με την επιστήμη της άθλησης. Πλήθος ερευνητών έχουν προσπαθήσει να κωδικοποιήσουν τα δεδομένα της άσκησης (ηλικία, φύλο, είδος αθλήματος, τρόπος, διάρκεια, συχνότητα προπόνησης κλπ) και να τα συσχετίσουν με κλινικά και απεικονιστικά ευρήματα αρθρίτιδας του γόνατος.

Η απάντηση φαίνεται να δόθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν με μια ανασκόπηση της μέχρι τότε υπάρχουσας βιβλιογραφίας, τη σχέση μεταξύ επιπέδου φυσικής άσκησης και ποιότητας του αρθρικού χόνδρου.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι, ο αρθρικός χόνδρος αποτελεί ένα λέιο και ελαστικό περίβλημα που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών και επιτρέπει την ομαλή και ανώδυνη μεταξύ τους κίνηση. Οποιαδήποτε βλάβη του αρθρικού χόνδρου προκαλεί πόνο στο γόνατο και αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγεί σε αρθρίτιδα και εκφύλιση της άρθρωσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά και άλλαξαν τα έως τότε δεδομένα. Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι, η έντονη άθληση ευνοεί την εμφάνιση ακτινολογικών αλλοιώσεων στα γόνατα (εμφάνιση οστεοφύτων,δηλαδή παραγωγή οστού σε μη φυσιολογική θέση) αλλά, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την εμφάνιση αρθρίτιδας (μείωση δηλαδή του διαστήματος μεταξύ των οστών της άρθρωσης λόγω καταστροφής του αρθρικού χόνδρου). Παράλληλα, βρεθηκε ότι, το πάχος του αρθρικού χόνδρου (του προστατευτικού περιβλήματος των αρθρώσεων) είναι αντιστρόφως ανάλογο του επιπέδου δραστηριότητας ενός ατόμου. Δηλαδή, άτομα που γυμνάζονται τακτικά έχουν παχύτερο αρθρικό χόνδρο και υγίέστερα γόνατα σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δε γυμνάζονται, τα οποία πάσχουν από αρθρίτιδα γόνατος.

Η μελέτη αυτή έδωσε μια αισιόδοξη προοπτική σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και
πλέον, είμαστε σε θέση να απαντάμε με περισσότερη σιγουριά σχετικά με την ασφάλεια και τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης.

Πέρα από τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής, την απώλεια βάρους, την ψυχική ευεξία, την ενίσχυση της κοινωνικότητας και την προώθηση της ευγενούς άμιλλας, έρχεται να προστεθεί στα θετικά της άθλησης και η προστασία των αρθρώσεων των κάτω άκρων.

Κόλλιας Γεώργιος MD,MSc,FEBOT

https://orthopaidikos4u.gr

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834