Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πιεστική νευροπάθεια του μέσου νεύρου στο επίπεδο του καρπού.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα του άνω άκρου. Σχηματίζεται από τη συνένωση νευρικών ριζών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (βραχιόνιο πλέγμα), διασχίζει την πρόσθια επιφάνεια του βραχιονίου και του αντιβραχίου και καταλήγει στην άκρα χείρα, περνώντας κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Κατά την πορεία του, το μέσο νεύρο είναι πιθανό να πιέζεται από διάφορους ανατομικούς σχηματισμούς (μύες, σύνδεσμοι, τένοντες, αγγεία) του άνω άκρου. Η πιο συχνή θέση πίεσής του βρίσκεται στον καρπό. Στο θέση αυτή, το μέσο νεύρο διέρχεται μέσα από μια αύλακα που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού. Η αύλακα καλύπτεται από ένα ισχυρό σύνδεσμο, τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, και μετατρέπεται σε σήραγγα. Η σήραγγα αυτή ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας και περιέχει 9 καμπτήρες τένοντες του χεριού και το μέσο νεύρο. Το νεύρο εντοπίζεται πάνω από τους τένοντες και ακριβώς κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Η θέση του αυτή το καθιστά ευαίσθητο σε εγκλωβισμό του μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, σε περιπτώσεις πάχυνσης και υπερπλασίας του εγκαρσίου συνδέσμου.

Η πάχυνση του εγκάρσιου συνδέσμου και συνεπώς το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σχετίζονται  συχνότερα με τους εξής παράγοντες:

 • Γυναικείο φύλο
 • Παχυσαρκία
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Κύηση

σύνδρομο καρ[πιαίου σωλήνα 2

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι:

 • Πόνος στον καρπό
 • Αντανάκλαση του πόνου στην άκρα χείρα ή στο αντιβράχιο
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνά τον ασθενή
 • Αιμωδίες (μούδιασμα) του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου
 • Ατροφία των μυών της άκρας χειρός

Το ιστορικό και η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστικά για τη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με ειδικές κλινικές δοκιμασίες και με ηλεκτρομυογράφημα. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εξέταση που περιγράφει τη λειτουργία του μέσου  νεύρου κατά την πορεία του στο άνω άκρο. Με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και του  ηλεκτρογραφήματος, μπορούμε να εκτιμήσουμε το βαθμό της πίεσης  που ασκείται στο νεύρο και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Αν και οι πλειοψηφία των ασθενών θα καταλήξει στη χειρουργική θεραπεία, συστήνεται μια προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης με :

 • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων της άκρας χειρός
 • Παυσίπονα
 • Αντιφλεγμονώδη
 • Νυχτερινός νάρθηκας άκρας χειρός σε θέση ανάπαυσης

Η χειρουργική θεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Συνίσταται σε ανοικτή ή  ενδοσκοπική τομή του εγκάρσιου συνδέσμου και απελευθέρωση του εγκλωβισμένου μέσου νεύρου. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα και σχετίζεται με την άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Είναι πιθανό, οι αιμωδίες να συνεχιστούν μετεγχειρητικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την τελική αποδρομή τους.

“Λίγο πριν την είσοδό του στον καρπιαίο σωλήνα, το μέσο νεύρο δίνει ένα κλάδο (μικρότερο νεύρο) στους μύες του αντίχειρα. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν ανατομική παραλλαγή αυτής της διακλάδωσης και το νεύρο του αντίχειρα εξέρχεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα ή διαμέσου του εγκαρσίου συνδέσμου. Χρειάζεται προσοχή από τον ορθοπαιδικό χειρουργό για την αναγνώριση της πιθανής αυτής παραλλαγής και την τροποποίηση της χειρουργικής τεχνικής. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που επιλέγω την ανοικτή χειρουργική μέθοδο για την απελευθέρωση του μέσου νεύρου. Θέλω πάντα να εξασφαλίζω την άμεση όραση του καρπιαίου σωλήνα και την αποφυγή τυχόν επιπλοκών.” Γεώργιος Κόλλιας

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834