Ο Γεώργιος Κόλλιας MD, MSC, FEBOT, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξηγεί στο vimaonline.gr, τι ονομάζουμε Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, ποιοι παράγοντες σχετίζονται με το σύνδρομο και ποια η θεραπεία του.

Δημοσίευση στο vimaonline.gr

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια συχνή πάθηση των χεριών και οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στο ύψος του καρπού.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα νεύρα του χεριού. Ξεκινά από τον αυχένα, πορεύεται κατά μήκος του βραχίονα και του πήχη και καταλήγει στην παλάμη, περνώντας μέσα από έναν ανατομικό σχηματισμό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας.Όταν η χωρητικότητα του καρπιαίου σωλήνα περιορίζεται, το μέσο νεύρο εγκλωβίζεται και πιέζεται.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήναΗ κύρια αιτία πίεσης του μέσου νεύρου είναι η διόγκωση και η υπερτροφία του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού.Ο εγκάρσιος σύνδεσμος αποτελεί την οροφή του καρπιαίου σωλήνα και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μέσο νεύρο. Οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί ερεθισμό και διόγκωση του εγκάρσιου συνδέσμου, προκαλεί ταυτόχρονα και πίεση στο μέσο νεύρο.

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι:

– γυναικείο φύλο
– παχυσαρκία
– εγκυμοσύνη
– υποθυρεοειδισμός
– ρευματοειδής αρθρίτιδα
– είδος εργασίας (πχ χρήση πληκτρολογίου)

Οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αισθάνονται πόνο και μούδιασμα στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού (αντίχειρα, δείκτη, μέσο), πόνο στον καρπό και διάχυτο νυκτερινό πόνο στο χέρι που συχνά διακόπτει τον ύπνο τους.

Η διάγνωση του συνδρόμου είναι εύκολη και στηρίζεται στη λεπτομερή λήψη του ιστορικού και στην προσεκτική κλινική εξέταση του ασθενούς. Συμπληρωματικά, η διάγνωσή μας μπορεί να επιβεβαιωθεί και με ένα ηλεκτρομυογράφημα, μια ειδική εξέταση, κατά την οποία καταγράφουμε τη λειτουργία των νεύρων του χεριού.

Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα πρέπει πάντα να εξατομικεύεται, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής και τα ευρήματα του κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου.

σύνδρομο καρ[πιαίου σωλήνα 2Σε περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα νυχτερινό νάρθρηκα ανάπαυσης του χεριού, να λάβει αναλγητική αγωγή και να καταφύγει σε μια έγχυση (ένεση) κορτιζόνης στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις ή επί αποτυχίας των παραπάνω μέτρων, υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ορθοπαιδικός χειρουργός, υπό τοπική αναισθησία και μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, διατέμνει (κόβει) τον εγκάρσιο αύνδεσμο του καρπού, ανοίγει τον καρπιαίο σωλήνα και απελευθερώνει το εγκλωβισμένο μέσο νεύρο.

Τα αποτελέσματα της μικρής αυτής επέμβασης είναι άμεσα και εντυπωσιακά. Ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και το μούδιασμα του χεριού και τις επόμενες μέρες επιστρέφει ανεμπόδιαστα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κόλλιας Γεώργιος MD, MSC, FEBOT
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
www.orthopaidikos4u.gr