Ανατομία γόνατος-περιγραφή

ρήξη πρόσθιου χιαστού-περιγραφή

Η ρήξη χιαστού αποτελεί σοβαρή βλάβη του γόνατος και συχνότερα αφορά στον πρόσθιο χιαστό. Για αυτό το λόγο, με τον όρο “ρήξη χιαστού” αναφερόμαστε εν συντομία στη “ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου”.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς του γόνατος.

Προσφέρει προσθιοπίσθια και στροφική σταθερότητα στην άρθρωση και εμποδίζει την υπερβολική παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

Η συμβολή του στην ομαλή λειτουργία του γόνατος είναι καθοριστική  και συνεχής. Εξασφαλίζει της σταθερότητα της άρθρωσης σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, από τις πιο απλές καθημερινές κινήσεις μέχρι τις έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Με τον όρο “ρήξη” αναφερόμαστε στη λύση της συνέχειας του συνδέσμου.

Σε περιπτώσεις υπερβολικής και έντονης στροφικής παραμόρφωσης του γόνατος, ασκούνται μεγάλα φορτία στον πρόσθιο χιαστό. Αρχικά, ο σύνδεσμος διατείνεται (τεντώνει) και υφίσταται μια ελαστική παραμόρφωση, απορροφώντας την ενέργεια που παράγεται. Αν οι  στροφικές δυνάμεις συνεχίσουν να ασκούνται στο γόνατο, τότε ο σύνδεσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει και υφίσταται μια μόνιμη παραμόρφωση – ρήξη. Η ρήξη μπορεί να αφορά  σε διατομή του συνδέσμου στο μέσο της μάζας του (ο σύνδεσμος κόβεται στη μέση) ή σε απόσπαση του συνδέσμου από την έκφυση ή την κατάφυσή του (ο σύνδεσμος ξεκολλάει από το μηρό ή την κνήμη αντίστοιχα). Σε κάθε περίπτωση, η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνεπάγεται ελαττωματική λειτουργία του και εμφάνιση αστάθειας του γόνατος.

Η ρήξη χιαστού είναι συχνή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο μηρός στρέφεται απότομα σε σχέση με την κνήμη (κίνηση πίβοτ – χαρακτηριστικά, ο ασθενής περιγράφει ότι “κόλλησε” το πόδι του στο έδαφος και το υπόλοιπο σώμα του “έστριψε” σε σχέση με την ακινητοποιημένη του κνήμη).

Ανάλογα με το βαθμό τραυματισμού του συνδέσμου, διακρίνουμε τρεις βαθμούς βλάβης:

  • 1ου – απλή διάταση
  • 2ου – χαλάρωση, μερική ρήξη
  • 3ου – διατομή, ολική ρήξη

Ο παραπάνω διαχωρισμός είναι ενδεικτικός, δε βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και επομένως δεν καθορίζει το είδος της θεραπείας. Παράλληλα, ανάλογα με το βαθμό της βλάβης, η ΡΠΧΣ συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις (πχ ρήξη μηνίσκου ή/και ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου).

Τα συμπτώματα του ασθενούς με ρήξη χιαστού είναι:

  • οίδημα γόνατος – αίμαρθρο (το γόνατο “πρήζεται” άμεσα λόγω σχηματισμού αιματώματος)
  • πόνος στο γόνατο
  • αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης
  • αδυναμία χρήσης του γόνατος
  • δυσχέρεια βάδισης

Κλινικά, η διάγνωση είναι εύκολη λόγω του μηχανισμού κάκωσης και της χαρακτηριστικής εικόνας του ασθενούς. Αμέσως μετά την κάκωση, εξαιτίας του έντονου άλγους και του σχηματισμού αιματώματος, δεν μπορεί να γίνει σωστή κλινική εξέταση. Στη φάση αυτή, προτείνεται αναλγητική αγωγή, ανάπαυση, ελαστική περίδεση του γόνατος, παγοθεραπεία και επανεξέταση τις επόμενες μέρες. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στο γόνατο να “ηρεμήσει” από τη φάση της φλεγμονής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα από την κλινική εξέταση σε ψυχρό χρόνο.

Η υποψία ρήξης πρέπει πάντα να συνοδεύεται από απλό ακτινολογικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής (δίνει σχεδόν πάντα διάγνωση). Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας αποτελούν τα κριτήρια για την επιλογή της οριστικής θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Επιλογή θεραπείας ρήξης πρόσθιου χιαστού

Χειρουργική θεραπεία ρήξης πρόσθιου χιαστού