Ο Γεώργιος Κόλλιας MD, MSC, FEBOT, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ενημερώνει το lamiaole.gr, σχετικά με τον παιδικό πρωταθλητισμό και τα προβλήματα που δημιουργεί.

Δημοσίευση στο lamiaole.gr

Ο παιδικός πρωταθλητισμός ή πρόωρη αποκλειστική ενασχόληση με ένα άθλημα, αποτελεί πλέον και στη χώρα μας μια πραγματικότητα. Ο όρος περιγράφει την ενασχόληση νέων αθλητών (παιδιών πριν την εφηβεία) με ένα και μόνο άθλημα, καθ’όλη τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου, με παράλληλη αποχή από τα υπόλοιπα αθλήματα. Ωστόσο, η αποκλειστική και έντονη ενασχόληση με ένα αγώνισμα από μικρή ηλικία στερεί από το παιδί τα οφέλη της άθλησης και εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Το φαινόμενο αυτό, αν και πλέον αποτελεί μία παγκόσμια “μόδα”, είναι γνωστό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Δημιουργήθηκε από την επιθυμία διακεκριμένων αθλητικών συλλόγων και εθνικών ομάδων διαφόρων δημοφιλών αθλημάτων, να ανακαλύψουν παιδιά με ταλέντο σε ένα συγκεκριμένο αγώνισμα, να τα προετοιμάσουν κατάλληλα και να τα αναδείξουν στους μελλοντικούς πρωταθλητές.

children-sportsΣήμερα, ο παιδικός πρωταθλητισμός καλλιεργείται επιπλέον και από τους ίδιους τους γονείς των νεαρών αθλητών. Λανθασμένα έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι, η πρόωρη και εντατική ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο άθλημα είναι αναγκαία προϋπόθεση για μελλοντικές διακρίσεις, υψηλές οικονομικές απολαβές και ευκολότερη είσοδο σε πανεπιστήμια και κολλέγια.

Σύγχρονες μελέτες αντικρούουν τις παραπάνω απόψεις και αποδεικνύουν ότι, η αποκλειστική ενασχόληση ενός παιδιού, πριν την ηλικία των 12 ετών, με ένα άθλημα, έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξή του και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητές του για επιτυχή αθλητική σταδιοδρομία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, ο πρόωρος πρωταθλητισμός αντενδείκνειται διότι:

 1. Έχει αρνητική επίδραση στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών (διατροφικά προβλήματα,  καθυστερημένη ήβη, τριάδα αθλήτριας)
 2. Επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη δεξιοτήτων
 3. Ασκεί στα παιδιά ψυχολογική πίεση και άγχος για διακρίσεις
 4. Προκαλεί κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης και έντονης δραστηριότητας (σύνδρομα υπέρχρησης – φλεγμονές και ρήξεις τενόντων, κατάγματα)
 5. Αυξάνει την πιθανότητα υπερθερμίας (έκθεση στον ήλιο και φτωχή πρόσληψη ύδατος)
 6. Δεν εγγυάται επιτυχημένη αθλητική καριέρα στο μέλλον
 7. Ικανοποιεί και ενισχύει τις προσδοκίες των γονέων και των προπονητών και όχι των παιδιών
 8. Απομονώνει κοινωνικά τα παιδιά εξαιτίας των πολύωρων προπονήσεων
 9. Αυξάνει την πιαθανότητα για μελλοντική αποστροφή του παιδιού από το συγκεκριμένο αγώνισμα ή και τον αθλητισμό γενικότερα εξαιτίας ψυχολογικής εξουθένωσης (burnout syndrome)

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες της αμερικανικής αθλητιατρικής εταιρείας σχετικά με την πρόωρη και εντατική άσκηση των παιδιών, αναφέρουν τα εξής:

 1. Ελεύθερη συμμετοχή: Το παιδί να συμμετέχει στην “προπόνηση” ανάλογα με το ενδιαφέρον του και τις δυνατότητές του για το συγκεκριμένο άθλημα.
 2. Εκπαιδευμένοι προπονητές: Είναι ικανοί να καταστρώσουν μια “προπόνηση” για παιδιά και να αναπτύξουν σταδιακά τα απαραίτητα σωματικά, πνευματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά ενός ενήλικα αθλητή.
 3. Ιατρική παρακολούθηση: Τακτικός έλεγχος από παιδίατρο (ψυχοκινητική ανάπτυξη, διαιτολόγιο, επεισόδια υπερθερμίας) και ορθοπαιδικό (αθλητικές κακώσεις, σύνδρομα υπέρχρησης)
 4. Ενημέρωση των γονέων: Λογικές προσδοκίες και ενίσχυση του συναγωνισμού
 5. Εντατική προπόνηση και αποκλειστική ενασχόληση με ένα άθλημα από 12 ετών άνω (εφηβεία)

Είναι αντιληπτό, ότι ο παιδικός πρωταθλητισμός ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια της άσκησης και εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία του νεαρού αθλητή. Στόχος κάθε συλλόγου και κάθε οικογένειας πρέπει να είναι η ευχάριστη και ολόπλευρη άσκηση των παιδιών , η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους μέσα από το παιχνίδι και η αποφυγή  της εφαρμογής ενός αυστηρού προπονητικού προγράμματος με μοναδικό στόχο τη διάκριση.

Κόλλιας Γεώργιος

https://orthopaidikos4u.gr

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834