Οστεοαρθρίτιδα είναι η σταδιακή εκφύλιση και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Ο αρθρικός χόνδρος είναι συνδετικός ιστός υψηλής ποιότητας που αποτελείται κυρίως από χονδροκύτταρα, νερό, κολλαγόνο και πρωτεογλυκάνες. Έχει πάχος 2-4 χιλιοστά και περιβάλλει τις αρθρικές επιφάνειες, τα μέρη των οστών που συμμετέχουν στο σχηματισμό μιας άρθρωσης. Είναι μαλακός, λείος και δεν περιέχει αγγεία και νεύρα. Χάρη στη μοναδική του αυτή σύνθεση, εξασφαλίζει την εύκολη, απρόσκοπτη και ανώδυνη κίνηση των αρθρώσεων.

osteroarthritida-02

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Παρατηρούνται βλάβες στον αρθρικό χόνδρο. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, οι βλάβες μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές ρωγμές, κρατήρες ή ακόμα και πλήρη έλλειψη του χόνδρου. Στην τελευταία περίπτωση αποκαλύπτεται το υποχόνδριο οστούν (οστό που κανονικά καλύπτεται από χόνδρο) με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει ένα συνεχή και έντονο πόνο.

osteroarthritida-01

Υγιής αρθρικός χόνδρος μηριαίου: Ο χόνδρος είναι λευκός, λείος και ομαλός. Ελαττώνει την τριβή μεταξύ μηριαίου και κνήμης και εξασφαλίζει την ελεύθερη και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης του γόνατος.

Με την πάροδο της ηλικίας, ο αρθρικός χόνδρος αρχίζει να εκφυλίζεται. Χάνει την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να απορρόφα τους κραδασμούς που παράγονται κατά τις κινήσεις της άρθρωσης. Παράλληλα, γίνεται ευαίσθητος σε μικροτραυματισμούς, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να επουλωθούν. Οι συνεχείς μικροτραυματισμοί του αρθρικού χόνδρου οδηγούν σταδιακά στην καταστροφή του και μοιραία στην ελαττωματική του λειτουργία. Ο αρθρικός χόνδρος δεν μπορεί πλέον να μειώσει την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, με αποτέλεσμα η κίνηση της άρθρωσης να γίνεται προβληματική και επώδυνη.

Η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου σηματοδοτεί την έναρξη της οστεοαρθρίτιδας ενώ η πλήρης καταστροφή του παρατηρείται στα τελικά στάδια της νόσου.

Κλινικά, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα εμφανίζουν

  • πόνο,
  • δυσκαμψία και
  • περιορισμό του εύρους κίνησης της πάσχουσας άρθρωσης.
Ο πόνος αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα που μας θέτει την υποψία για την έναρξη της νόσου.

οστεοαρθρίτιδα ισχίου 4

Μπορεί να αφορά στην πάσχουσα άρθρωση ή να ακτινοβολεί σε παρακείμενες περιοχές ή σε γειτονικές αρθρώσεις. Σταδιακά, προστίθενται ο περιορισμός του εύρους κίνησης, το αίσθημα καύσου, το αίσθημα τριβής μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, η παραμόρφωση και συχνά η αγκύλωση της άρθρωσης,  εάν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Το ιστορικό και η κλινική εικόνα των ασθενών είναι χαρακτηριστικά για τη διάγνωση της νόσου, η οποία επιβεβαιώνεται και απεικονιστικά με απλές ακτινογραφίες (δεν απαιτείται αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Ακτινολογικά, τα ευρήματα που είναι συμβατά με οστεοαρθρίτιδα είναι

  • η δημιουργία έκτοπου οστού (οστεόφυτα),
  • η στένωση του αρθρικού διαστήματος,
  • η σκλήρυνση των αρθρικών επιφανειών,
  • η δημιουργία κύστεων κάτω από τις αρθρικές επιφάνειες (υποχόνδριο) και
  • η παραμόρφωση της άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση, η οποία προοδευτικά επιδεινώνεται και δεν αναστρέφεται (λόγω αδυναμίας αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου). Εμφανίζεται χαρακτηριστικά με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Προϊόντος του χρόνου οι εξάρσεις γίνονται συχνότερες και διαρκούν περισσότερο ενώ, τα διαστήματα των υφέσεων εμφανίζονται ολοένα και  λιγότερο.

Happy_Elderly_Couple_Smiling

Στα αρχικά στάδια της νόσου, υπάρχει η δυνατότητα για συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει –έως ένα βαθμό- την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η οριστική θεραπεία όμως είναι πάντα η χειρουργική και περιλαμβάνει τις περισσότερες φορές την ολική αρθροπλαστική της πάσχουσας άρθρωσης.

οστεοαρθρίτιδα ισχίου 2

εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος 1

Οστεοαρθρίτιδα αριστερού γόνατος.

εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος 7

Θεραπεία με ολική αρθροπλαστική.

Ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου - περίπτωση ασθενούς 1α

Οστεοαρθρίτιδα αριστερού ώμου

Ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου - περίπτωση ασθενούς 1β

Ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου

ολική αρθροπλαστική ισχίου 3

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

ολική αρθροπλαστική ισχίου 1

Οστεοαρθρίτιδα δεξιού ισχίου