Οστεοτομία κνήμης – Περίπτωση ασθενούς

οστεοτομία κνήμης 1

Οστεοαρθρίτιδα έσω διαμερίσματος γόνατος (μονοδιαμερισματική) σε ασθενή 50 ετών, με συνοδό πρόσθια αστάθεια (εκφύλιση πρόσθιου χιαστού). Η κόκκινη τελεία υποδεικνύει το σημείο φόρτισης του γόνατος (έσω διαμέρισμα), όπως προέκυψε από κατάλληλο προεγχειρητικά απεικονιστικό έλεγχο. Η ανεπάρκεια πρόσθιου χιαστού σε

οστεοτομία κνήμης 2

Υψηλή οστεοτομία κνήμης τύπου ανοικτής σφήνας (οστεοτομία βλαισότητας) για την αποσυμφόρηση του έσω διαμερίσματος. Η κίτρινη τελεία, υποδεικνύει το νέο σημείο φόρτισης του γόνατος. Παράλληλα, διενεργήθηκε συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού με χρήση αλλομοσχεύματος και χονδροπλαστική του έσω μηριαίου κονδύλου για την -όσο το δυνατό- αποκατάσταση αρθριτικών αλλοιώσεων (χόνδρινων βλαβών).

 

Η οστεοτομία κνήμης ενδείκνειται σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας ενός μόνο διαμερίσματος του γόνατος (έσω ή έξω).

Η οστεοτομία κνήμης τύπου ανοικτής σφήνας είναι οστεοτομία βλαισότητας, μεταβιβάζει δηλαδή την κατανομή των φορτίων του γόνατος προς τα έξω και με τον τρόπο αυτό, επιτρέπει την αποφόρτιση του πάσχοντος έσω διαμερίσματος.

Αποτελεί το συχνότερο τύπο οστεοτομίας, καθώς η αρθρίτιδα του έσω διαμερίσματος είναι η πιο συχνή.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία της μονοδιαμερισματικής οστεοαρθρίτιδας, σε περιπτώσεις όμως, που δεν συνυπάρχουν άλλες βλάβες στην άρθρωση (ανεπάρκεια συνδέσμων, περιορισμός εύρους κίνησης).

>> οστεοτομία κνήμης – ορθοπαιδικός χειρουργός

Βρείτε μας στο facebook

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834