Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί την οριστική λύση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης (φθαρμένος αρθρικός χόνδρος) αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις (εμφυτεύματα). Μεταξύ των προθέσεων παρεμβάλλεται ένα πλαστικό ένθετο, το οποίο απορροφά τους κραδασμούς και επιτρέπει την ομαλή και ανεμπόδιστη κίνηση της αρθροπλαστικής, προσομοιάζοντας τη λειτουργία του φυσιολογικού γόνατος.

tka

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος εξαιτίας οστεοαρθρίτιδας.

imageedit_2_3173132870

Οστεοαρθρίτιδα αριστερού γόνατος. Φαίνεται η στένωση του έσω μεσάρθριου διαστήματος (αριστερά όπως κοιτάμε την ακτινογραφία) και ο σχηματισμός οστεοφύτου στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Το οστεόφυτο είναι έκτοπο οστό, δηλαδή οστό σε μη φυσιολογική θέση και μοιάζει με αγκάθι.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - περίπτωση ασθενούς 2

Ολική αρθροπλαστική αριστερού γόνατος. Οι μεταλλικές προθέσεις φαίνονται με άσπρο χρώμα στην ακτινογραφία. Ανάμεσά τους υπάρχει το ένθετο από πολυαιθυλένιο (πλαστικό), το οποίο όμως δεν φαίνεται στις ακτινογραφίες, γιατί είναι ακτινοδιαπερατό.

 

 

 

 

 

 

 

 

εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος 1

Ασθενής 60 ετών με βαριά οστεοαρθρίτιδα αριστερού γόνατος. Ο μηρός με την κνήμη βρίσκονται σε άμεση επαφή (“τρίβονται τα κόκαλα” αναφέρουν οι ασθενείς), έχει διαταρχθεί ο άξονας της άρθρωσης (το γόνατο είναι ραιβό, ¨κοιτάζει” προς τα έσω) και έχουν σχηματισθεί πολλά και μεγάλα οστεόφυτα.

 

 

εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος 7

Ολική αρθροπλαστική αριστερού γόνατος. Αποκατάσταση της ανατομίας και της λειτουργίας της άρθρωσης. Άμεση κινητοποίηση της ασθενούς και ταχεία επιστροφή στις συνήθεις καθημερινές της δραστηριότητες.

 

 

 

ολική αρθροπλαστική γόνατος 1

Βαριά οστεοαρθρίτιδα δεξιού γόνατος. Ο ασθενής αναφέρει έντονο πόνο και ύδραρθρο (υγρό στην άρθρωση).

ολική αρθροπλαστική γόνατος 2

Πλάγια ακτινογραφία του ίδιου γόνατος. Φαίνεται η εξάπλωση της αρθρίτιδας και στο πρόσθιο διαμέρισμα της άρθρωσης (μεταξύ μηρού και επιγονατίδας).

 

 

ολική αρθροπλαστική γόνατος 3

Ολική αρθροπλαστική δεξιού γόνατος. Άμεση απαλλαγή του ασθενούς από τον πόνο και την αναπηρία της αρθρίτιδας.

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834