ολική αρθροπλαστική αγκώνα

Η ολική αρθροπλαστική αγκώνα είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης του αγκώνα με μεταλλικές προθέσεις.

Οι προθέσεις προσομοιάζουν στο σχήμα και στη λειτουργία της φυσιολογικής άρθρωσης, προσφέροντας στον προβληματικό αγκώνα μια άνετη και ανώδυνη κίνηση.

ολική αρθροπλαστική αγκώνα

Η ολική αρθροπλαστική αγκώνα αποτελείται από την πρόθεση του βραχιονίου και την πρόθεση της ωλένης. Οι δύο αυτές προθέσεις ενώνονται μεταξύ τους με ένα πείρο και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται τόσο η κάμψη-έκταση της άρθρωσης, όσο και η σταθερότητά της.

Οι κυριότερες ενδείξεις για ολική αρθροπλαστική αγκώνα είναι:

  • Ιδιοπαθής (εκφυλιστική) οστεοαρθρίτιδα αγκώνα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα αγκώνα
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα αγκώνα
  • Συντριπτικό κάταγμα αγκώνα

ολική αρθροπλαστική αγκώνα 3

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή σε ύπτια ή πλάγια θέση και η προσπέλαση της άρθρωσης επιτυγχάνεται με μια μικρή επιμήκη τομή στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα. Με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, αφαιρούμε αυστηρά τα φθαρμένα οστικά τμήματα της άρθρωσης και στη συνέχεια τοποθετούμε τις αντίστοιχες προθέσεις.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής εντάσσεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης και επανέρχεται πολύ σύντομα σε ένα επιθυμητό λειτουργικό επίπεδο.

οστεοαρθρίτιδα αγκώνα

Οστεοαρθρίτιδα αγκώνα

 

ολική αρθροπλαστική αγκώνα

Ολική αρθροπλαστική αγκώνα. Courtesy Dr.Kiss

Η ολική αρθροπλαστική αγκώνα αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση. Πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο χειρουργό αγκώνα, ο οποίος έχει την εμπειρία να αντιλαμβάνεται τις μοναδικές ανατομικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες του κάθε αγκώνα ξεχωριστά και να εξατομικεύει την αρθροπλαστική σε κάθε περίπτωση ασθενούς. Παράλληλα, ο ορθοπαιδικός πρέπει να έχει τη γνώση να ανταπεξέρχεται σε τεχνικές δυσκολίες κατά την εκτέλεση της επέμβασης και την εμπειρία να διορθώνει τυχόν επιπλοκές.” Κόλλιας Γεώργιος

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι οστεοαρθρίτιδα

Αρθρίτιδα αγκώνα