Το κολλαγόνο αποτελεί ένα δομικό συστατικό του μυοσκελετικού μας συστήματος καθώς, συμμετέχει στην κατασκευή τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων και οστών. Αποτελεί επίσης, την κυριότερη πρωτεϊνη του αρθρικού χόνδρου στον οποίο, προσδίδει και τις μοναδικές του μηχανικές ιδιότητες (ελαστικότητα για την απορρόφηση δυνάμεων διάτμησης και συμπίεσης).

Σε αντίθεση με το πόσιμο κολλαγόνο το οποίο, διασπάται στον γαστρικό βλενογόννο και απορροφάται δια της γαστρεντερικής οδού, το ενέσιμο κολλαγόνο μπορεί να εγχύεται ακέραιο στην πάσχουσα περιοχή. Η έγχυση μπορεί να γίνει και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στόχευσης.

Επιπλέον, ανάλογα με το όργανο-στόχο, αλλάζει και το είδος του κολαγγόνου που πρέπει να χορηγήσουμε πχ κολλαγόνο τύπου ΙΙ για τον αρθρικό χόνδρο, κολλαγόνο τύπου I για τους τένοντες.

Η χορήγηση μπορεί να γίνει ενδοαρθρικά (μέσα στην άρθρωση), ενδομυϊκά, υποδόρια, ακόμα και με μεσοθεραπεία.

Χορηγόντας κολλαγόνο στην πάσχουσα περιοχή, ουσιαστικά παρέχουμε την αντίστοιχη πρώτη ύλη, το κατάλληλο δομικό συστατικό, για την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής του πάσχοντος ιστού. Η ιστική ανακατασκευή συνεπάγεται ύφεση των μηχανισμών φλεγμονής και ανακούφιση από το αίσθημα του πόνου.

Οι θεραπεία με ενέσιμο κολλαγόνο περιλαμβάνει συνήθως 3-5 συνεδρίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3-7 ημέρες) ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων και τη βαρύτητα της κάθε βλάβης.

Γενικά, ενέσιμο κολλαγόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ένα μεγάλος εύρος παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Η χρήση του βρίσκει συχνότερη εφαρμογή σε μυϊκούς πόνους (οσφυαλγία, ισχιαλγία), χρόνιες φλεγμονές (επικονδυλίτιδα, τροχαντηρίτιδα, πελματιαία απονευρωσίτιδα), οξείες φλεγμονές (τενοντίτιδα επιγονατιδικού, αχιλλείου) και αρθρίτιδες (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής).