Κάταγμα σκαφοειδούς χεριού (πιο σωστά “σκαφοειδούς καρπού” διότι, με τον όρο “χέρι” αναφερόμαστε στην άκρα χείρα).

Το κάταγμα σκαφοειδούς είναι το συχνότερο από τα κατάγμα των οστών του καρπού και από τα συχνότερα του χεριού γενικότερα.

Συχνά, διαλάθει (ξεφεύγει) της αρχικής διάγνωσης και εξελίσσεται σε ψευδάρθρωση (μη πώρωση – πλημμελής επούλωση).

Σε περιπτώσεις ψευδάρθρωσης, μεγάλης παρεκτόπισης ή σημαντικής συντριβής του σκαφοειδούς, η θεραπεία του κατάγματος είναι χειρουργική.

 

Κάταγμα-σκαφοειδούς-χεριου-f

Ασθενής 25 ετών με κάταγμα σκαφοειδούς στον αριστερό του καρπό. Το κόκκινο βέλος υποδεικνύει το κάταγμα σκαφοειδούς στην face ακτινογραφία. Στην profil λήψη φαίνεται η παρεκτόπιση του κατάγματος και η συνοδός παραμόρφωση του σκαφοειδούς. Η αλλαγή του σχήματος του σκαφοειδούς οστού είναι σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας αρθρίτιδας του καρπού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνειται η χειρουργική θεραπεία για την πρόληψη της αρθρίτιδας.

Κάταγμα-σκαφοειδούς-χεριου-s

Άμεσα μετεγχειρητική ακτινογραφία. Φαίνεται η χρήση κοχλία (βίδας) συμπίεσης για την οστεοσύνθεση του κατάγματος. Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει ανατομική ανάταξη του κατάγματος και επαναφορά του σχήματος του οστού. Παράλληλα, διατηρείται η ανατομία του υπόλοιπου καρπού και αποφεύγεται σημαντικά η πιθανότητα αρθρίτιδας. Μετεγχειρητικά, ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή.

Κάταγμα σκαφοειδούς χεριού

Ακολουθήστε μας στο

 

 

 

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834