κάταγμα αγκώνα 2

Ανατομία αγκώνα και πιθανές θέσεις καταγμάτων.

 

Ο όρος “κάταγμα αγκώνα” είναι πολύ γενικός και αόριστος. Συνήθως, ένα “κάταγμα αγκώνα” παρουσιάζεται με τις εξής μορφές:

 

  • Υπερκονδύλιο κάταγμα βραχιονίου
  • Υπερδιακονδύλιο κάταγμα βραχιονίου
  • Κάταγμα έξω βραχιόνιου κονδύλου
  • Κάταγμα τροχιλίας
  • Κάταγμα κορωνοειδούς απόφυσης
  • Κάταγμα κεφαλής κερκίδας
  • Κάταγμα ωλεκράνου
  • Κάταγμα άνω πέρατος ωλένης με εξάρθρημα κεφαλής κερκίδας
  • Ένα από τα παραπάνω κατάγματα σε συνδυασμό με εξάρθρημα αγκώνα

 

Ανεξαρτήτως του είδους του κατάγματος, κάθε ασθενής με κάταγμα αγκώνα έχει θορυβώδη κλινική εικόνα, με έντονο πόνο, δυσκαμψία, οίδημα (πρήξιμο) και συχνά παραμίορφωση της πάσχουσας άρθρωσης. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, μπορεί να συνυπάρχει μούδιασμα ή ψυχρότητα του άνω άκρου, εξαιτίας πίεσης νεύρου ή απόφραξης αρτηρίας.

 

Η διάγνωση ενός κατάγματος στον αγκώνα δεν είναι πάντα εύκολη. Πέραν των απλών περιπτώσεων, με εμφανή παραμόρφωση και έντονο άλγος, συχνά, το κάταγμα αγκώνα μπορεί να διαλάθει (να ξεφύγει της προσοχής μας). Στις περιπτώσεις αυτές, οδηγός μας για τη σωστή διάγνωση αποτελεί το ιστορικό, ο μηχανισμός του τραυματισμού και ο λεπτομερής ακτινολογικός έλεγχος.

 

Η απλή ακτινογραφία συνήθως αρκεί για τη διάγνωση. Σε αμφίβολες περιπτώσεις ή σε συντριπτικά κατάγματα που πρόκειται να αντιμετωπισθούν χειρουργικά, η αξονική τομογραφία μας προσφέρει επιπλέον πληροφορίες.

 

Ανάλογα με τη μορφή που έχει ένα κάταγμα αγκώνα, χρήζει και αντίστοιχης θεραπείας. Γενικά, κατάγματα με μικρή ή καθόλου παρεκτόπιση αντιμετωπίζονται συντηρητικά (μη χειρουργικά) με ακινητοποίηση (νάρθηκας ή γύψινος επίδεσμος) και τακτική ακτινολογική παρακολούθηση. Κατάγματα με συντριβή, μεγάλη παρεκτόπιση ή συνοδό εξάρθρημα, αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η ανακατασκευή του κατάγματος γίνεται με βίδες ή πλάκα/βίδες, έτσι ώστε το οστό να αποκτήσει το αρχικό, ανατομικό του σχήμα και να μπορέσει να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της άρθρωσης. Σπάνια, σε περιπτώσεις συντριπτικών καταγμάτων (συνήθως υπερκονδύλιων βραχιονίου) σε ηλικιωμένους ασθενείς, η οστεοσύνθεση με πλάκα και βίδες μπορεί να μην είναι εφικτή, οπότε καταφεύγουμε στη λύση της ολικής αρθροπλαστικής αγκώνα.

 

Σε κάθε περίπτωση κατάγματος, η θεραπεία ολοκληρώνεται με τη φυσικοθεραπεία. Μετά τη συντηρητική ή τη χειρουργική θεραπεία, ο ασθενής πρέπει πάντα να εντάσσεται σε εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία και μυϊκή ενδυνάμωση. Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η αποφυγή δυσκαμψίας, η οποία αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή των καταγμάτων του αγκώνα.

κάταγμα αγκώνα 1

Υπερκονδύλιο κάταγμα βραχιονίου σε παιδί

 

κάταγμα αγκώνα 3

Κάταγμα ωλεκράνου. Σχηματική απεικόνιση χειρουργικής θεραπείας (οστεοσύνθεση) με πλάκα και βίδες.

 

κάταγμα αγκώνα 4

Υπερδιακονδύλιο κάταγμα βραχιονίου. Οστεοσύνθεση με πλάκες και βίδες.