Ο Γεώργιος Κόλλιας MD, MSC, FEBOT, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ενημερώνει το lamiaole.gr, σχετικά με τη χιονοστιβάδα των προβλημάτων που προκαλούνται στους αθλητές και μη που χρησιμοποιούν στεροειδή και αναβολικά.

Δημοσίευση στο lamiaole.gr

Η χρήση των αναβολικών (αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών) στον αθλητισμό είναι είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που φαίνεται να ξεκινά από τη δεκαετία του 1940! Ωστόσο, η συζήτηση περί ντόπινγκ, εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, ακόμα και στους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με αθλητές υψηλού επιπέδου. Το γεγονός αυτό, διατηρεί ένα μυστήριο σχετικά με τη χρήση των αναβολικών και καθιστά δύσκολη τη μελέτη της επίδρασης των ουσιών αυτών στην υγεία των αθλητών.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, η αμερικάνικη αθλητιατρική εταιρία στρέφεται τα τελευταία χρόνια στη μελέτη παλαίμαχων αθλητών υψηλών απαιτήσεων και προσπαθεί μέσω διαδικασιών απόλυτης εχεμύθειας να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες των αναβολικών στην υγεία τους.

dopping-anavolikaΤα έως τώρα αποτελέσματα, αναδεικνύουν χρήση αναβολικών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των αθλητών στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο (football) και ιδίως, πλάγιων επιθετικών και αμυντικών (θέσεις που απαιτούν μυϊκή ισχύ, ταχύτητα και έκρηξη). Η μελέτη των αθλητών που δήλωσαν συστηματική χρήση αναβολικών, σε σχέση με τους αθλητές που δήλωσαν ότι δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση, δείχνει εντυπωσιακά (πάνω από διπλάσια) ποσοστά μυοσκελετικών τραυματισμών, σε όλες τις ανατομικές περιοχές (σπονδυλική, ώμος, αγκώνας, γόνατο, πόδι).

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε έως τώρα, δεν φαίνεται να προκύπτει συσχέτιση της χρήσης αναβολικών με ρήξεις τενόντων όπως είναι ο δικέφαλος βραχιόνιος ή ο τρικέφαλος. Αντίθετα, οι συχνότεροι τραυματισμοί αφορούν σε κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, ρήξεις χιαστών, ρήξεις στροφικού πετάλου του ώμου, εξαρθρήματα ώμου και αγκώνα και διαστρέμματα ποδοκνημικής.

Γενικά, φαίνεται ότι, η κυριότερη βλαπτική επίδραση των αναβολικών στο μυοσκελετικό σύστημα, εστιάζεται στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα στους συνδέσμους και στον αρθρικό χόνδρο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επιλεκτικής δράσης των στεροειδών στη μυϊκή ανάπτυξη. Τα στεροειδή προκαλούν έντονη μυϊκή υπερπλασία και υπερτροφία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανισορροπία μεταξύ της έντονης μυϊκής ανάπτυξης και της φυσιολογικής λειτουργίας των υπόλοιπων στοιχείων της άρθρωσης. Οι σύνδεσμοι και ο αρθρικός χόνδρος αποτελούν τους “αδύναμους κρίκους” της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαστρέμματα, εξαρθρήματα, χόνδρινες βλάβες και σταδιακή εγκατάσταση αρθρίτιδας.

Επιπλεόν, η δράση των στεροειδών συνεχίζεται και μετά τη διακοπή της λήψης τους, με συνέπεια να παρατηρείται μια “χιονοστιβάδα” προβλημάτων για τους παλαίμαχους αθλητές. Η συνεχιζόμενη μυϊκή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εγκατεστιμένη αρθρίτιδα στα γόνατα και στα πόδια, προκαλεί παχυσαρκία, δυσκινισία, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη και αλκοολισμό. Ο πρώην αθλητής απομονώνεται κοινωνικά, αδιαφορεί για την υγεία του, περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα (παχυσαρκία, αρθρίτιδα, σάκχαρο, κατάθλιψη).

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834