Βλάβη SLAP 5

Η εσωτερική πρόσκρουση ώμου αποτελεί ένα ιδιαίτερο τύπο πρόσκρουσης.

Σε αντίθεση με τους δυο τύπους της εξωτερικής πρόσκρουσης (υπακρωμιακή και υποκορακοειδής προστριβή), που μπορεί να παρατηρηθούν  σε αρκετούς ασθενείς, η εσωτερική πρόσκρουση ώμου είναι σπάνια στον γενικό πληθυσμό και αποτελεί κετεξοχήν πάθηση των αθλητών.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται σε αθλήτές που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενη και έντονη κίνηση του άνω άκρου πάνω από το ύψος της κεφαλής. Αθλήματα όπως είναι το βόλεϋ, το τένις, το μπέιζμπολ, το υδάτινο πόλο, το ακόντιο και ο χαντμπολ, περιλαμβάνουν υπερβολικά συχνή και ιδιαίτερα επίπονη χρήση του άνω άκρου, σε “θέση ρίψης” (απαγωγή και έξω στροφή του ώμου).

εσωτερική πρόσκρουση ώμου

Παγίδευση και σύνθλιψη του στροφικού πετάλου (υπακανθίου κυρίως) ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη. Το φαινόμενο παρατηρείται κατά την ανύψωση και στροφή του ώμου (θέση ρίψης).

Στη θέση αυτή, τένοντες του στροφικού πετάλου εγκλωβίζονται μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και του οπίσθιου χείλους της ωμογλήνης και ερεθίζονται. Ο επανειλημένος ερεθισμός του στροφικού πετάλου προκαλεί μικροτραυματισμούς και ρήξεις στους τένοντες του υπερακανθίου και του υπακανθίου.

Ο αθλητής βιώνει ένα έντονα επώδυνο αίσθημα τη στιγμή της πρόσκρουσης,η οποία συμπτίμπτει με τη στιγμή της μέγιστης προσπάθειας κατά τη ρίψη. Η εμπειρία αυτού του ενοχλητικού και επώδυνου ερεθίσματος φοβίζει τον αθλητή και τον αναγκάζει να επιβραδύνει την προσπάθειά του λίγο πριν την κορύφωσή της ρίψης, προκειμένου να αποφύγει την επώδυνη εσωτερική πρόσκρουση του ώμου του.

Παράλληλα, αν η εσωτερική πρόσκρουση ώμου δε διαγνωσθεί έγκαιρα, η φλεγμονή του στροφικού πετάλου επεκτείνεται και στον ο οπίσθιο θύλακο της άρθρωσης, ο οποίος  ερεθίζεται, χάνει την ελαστικότητά του και ρικνώνεται. Η ρίκνωση του οπισθίου θυλάκου προκαλεί επώδυνη και μειωμένη έσω στροφή του ώμου, αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης του αθλητή.

Η εσωτερική πρόσκρουση ώμου -αν διαλάθει και δε διαγνωσθεί έγκαιρα- αποδεικνύεται καταστροφική για την καριέρα του αθλητή. Ο αθλητής, εξαιτίας του πόνου, αδυνατεί να αγωνισθεί με το μέγιστο των δυνατοτήτων του, παρουσιάζει ολοένα και μειωμένη απόδοση, απέχει από τις αγωνιστικές του δραστηριότητες, ενώ σε χρόνιες καταστάσεις, απέχει από τις προπονήσεις ή χάνει την αγωνιστική περίοδο.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου εσωτερικής πρόσκρουσης απαιτεί ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας και περιλαμβάνει ένα πολύ επιμελές πρόγραμμα αποκατάστασης. Σε αποτυχία της συντηρητικής αγωγής, η θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αρθροσκόπηση του ώμου.

“Η εσωτερική πρόσκρουση ώμου αποτελεί στην Ελλάδα τη “νόσο των βολεϋμπολιστών”. Στις ΗΠΑ, η πάθηση αφορά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αθλητές του μπέιζμπολ. Συχνά, υποδέχομαι στο ιατρείο μου αθλητές με χρόνιο πόνο στον ώμο, χωρίς να έχουν κάποια “επίσημη” διάγνωση και με φυσιολογική μαγνητική τομογραφία.  Είναι αθλητές ταλαιπωρημένοι και απογοητεύμένοι γιατί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πρόωρης διακοπής της καριέρας τους. Η διάγνωση του συνδρόμου σε αυτούς τους αθλητές είναι καταλυτική. Άμεσα εντάσσονται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και επιστρέφουν επιτυχώς στο αρχικό αγωνιστικό τους επίπεδο. Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να αποβεί σωτήρια για την καριέρα και την ψυχική υγεία του αθλητή. “ Κόλλιας Γεώργιος

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834