Η τελική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι η ολική αρθροπλαστική, η οποία, περιλαμβάνει την αφαίρεση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης και την αντικατάστασή τους από μεταλλικές προθέσεις.

Ωστόσο,  ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα:

  • Προϋποθέτει αφαίρεση τμήματος του οστού της κνήμης και του μηριαίου και την αντικατάστασή του από μεταλλικές προθέσεις.
  • Ο χρόνος ζωής των προθέσεων διαρκεί έως 20 έτη.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν χρειασθεί μετά από περίπου 20 έτη να αφαιρέσουμε τις προθέσεις και να τις αντικαταστήσουμε με νέες (αναθεώρηση αρθροπλαστικής), θα αναγκασθούμε να αφαιρέσουμε επιπλέον τμήμα της κνήμης και του μηρού. Συνεπώς, οι νέες προθέσεις θα στηριχθούν σε λιγότερο οστικό υπόβαθρο και θα είναι λιγότερο σταθερές από τις αρχικές. Επομένως, η ολική αρθροπλαστική γόνατος, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πάνω από 2 φορές διότι, με κάθε νέα επέμβαση έχουμε ολοένα και λιγότερο διαθέσιμο οστικό υπόβαθρο για τη στήριξη των προθέσεών μας.

Επίσης, όσο νεότερος είναι ο ασθενής, τόσο μειώνεται ο χρόνος ζωής των προθέσεων (νεότεροι ασθενείς → περισσότερο δραστήριοι → ασκούνται μεγαλύτερες δυνάμεις στις προθέσεις → ταχύτερη καταστροφή τους). Για αυτό ακριβώς το λόγο, προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εφαρμογή της αρθροπλαστικής όσο το δυνατό περισσότερο. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο για την εφαρμογή αρθροπλαστικής γόνατος. Αυτό είναι εντελώς εξατομικευμένο για κάθε ασθενή.

Χρέος του ορθοπαιδικού χειρουργού είναι να ενημερώσει τον ασθενή για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και να συνδυάσει όλες τις κλινικές παραμέτρους του ασθενούς (ηλικία, βαθμός αρθρίτιδας, λειτουργικές απαιτήσεις) προκειμένου να προτείνει την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας είναι η ηλικία του ασθενούς και ο βαθμός αρθρίτιδας του γόνατος. Γενικά, σε νέους ασθενείς επιλέγουμε τη λύση της οστεοτομίας ενώ, σε μεγαλύτερους ηλικιακά επιλέγουμε την εφαρμογή της αρθροπλαστικής.

tibial osteotomy

Οστεοτομία κνήμης

tka

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

 Διαβάστε επίσης:

Χειρουργική θεραπεία γόνατος – οστεοτομία

Χειρουργική θεραπεία γόνατος – Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834