Αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα (stem cells – “Βλαστοκύτταρα”)

Τα αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα (τα κακώς καλούμενα “βλαστοκύτταρα”) αποτελούν αδιαφοροποίητα κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα για πολλαπλασιασμό και διαφοροποίηση. Μπορούν δηλαδή, να αυξηθούν σε αριθμό και ταυτόχρονα να εξελιχθούν σε ένα συγκεκριμένο είδος πχ μυϊκά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, χονδροκύτταρα.

Τα αρχέγονα αυτά κύτταρα τα συναντάμε

  • στο έμβρυο (από όπου έχει γίνει και η παρανόηση με τον όρο “βλαστοκύτταρα”, από τη βλαστοκύστη, μια ομάδα εμβρυϊκών κυττάρων στα πρώϊμά στάδια του πολλαπλασιασμού του ζυγωτού-εμβύου),
  • στον ομφάλιο λώρο και
  • στον ενήλικα.

Τα πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα που χρησιμοποιούμε στην ορθοπαιδική, τα απομονώνουμε από τον λιπώδη ιστό του ασθενούς. Μέσω μια μικρής επέμβασης, γίνεται λήψη λιπώδους ιστού (λιποαναρρόφηση ή λιπεκτομή) ο οποίος, στη συνέχεια μεταφέρεται σε ειδικό εργαστήριο για περαιτέρω επεξεργασία, μέσω της οποίας απομονώνονται τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έχουμε στη διάθεσή μας το δείγμα με τα πολυδύναμα κύτταρα, το οποίο, το εγχύουμε στην πάσχουσα περιοχή. Η έγχυση γίνεται στο χώρο του ορθοπαιδικού ιατρείου και συνήθως υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση για μέγιστη ακρίβεια στόχευσης.

Με τον τρόπο αυτό, επεμβαίνουμε δυναμικά στην αρχιτεκτονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων ιστών.

Τα χορηγούμενα αρχέγονα κύτταρα δέχονται μηχανικά και χημικά ερεθίσματα από την περιοχή στην οποία τοποθετήθηκαν και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται (μετατρέπονται) σε κύτταρα ίδια με τα κύτταρα του ιστού που τα φιλοξενεί πχ εντός της χόνδρινης βλάβης μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα.