Τι είναι η αρθροσκόπηση;
Είναι μια χειρουργική τεχνική που μας επιτρέπει να επιδιορθώνουμε βλάβες στο εσωτερικό μιας άρθρωσης.

Σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες χειρουργικές τεχνικές;
Δεν απαιτεί μεγάλη χειρουργική τομή. Πρόκειται ουσιαστικά για «κλειστό» χειρουργείο, που πραγματοποιείται μέσα από δύο ή τρεις ελάχιστες τομές του δέρματος , μεγέθους 0,5 εκατοστών.

Πώς διενεργείται;
Μέσα από πολύ μικρές τομές του δέρματος, εισάγουμε στην άρθρωση μια κάμερα (αρθροσκόπιο) και εργαλεία. Η κάμερα μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Παρακολουθώντας την οθόνη, χειριζόμαστε τα εργαλεία μας και πραγματοποιούμε την επέμβαση.

Για ποιες παθήσεις χρειάζεται αρθροσκόπηση;

Για παθήσεις που οφείλονται σε βλάβες του εσωτερικού της άρθρωσης (ενδοαρθρικές βλάβες).

Γίνονται όλες οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις αρθροσκοπικά;

Όχι. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που η θεραπεία περιλαμβάνει κλασική «ανοικτή» χειρουργική τεχνική. Βέβαια, με την εξέλιξη της αρθροσκόπησης σήμερα, ολοένα και περισσότερες παθήσεις αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά.

Χρειάζεται αναισθησία;

Φυσικά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής χειρουργείται υπό γενική αναισθησία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης σε σχέση με το «ανοικτό» χειρουργείο;

Είναι χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας. Πραγματοποιείται σύντομα. Προσφέρει άμεση επούλωση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών. Επιτρέπει ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς.

ponos-ston-omo

Αρθροσκόπηση

Είναι χειρουργική τεχνική για την επιδιόρθωση βλαβών στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Μέσα από 3 τομές του δέρματος 0,5 εκατοστών, εισάγουμε στην άρθρωση μια κάμερα και ειδικά εργαλεία. Η κάμερα συνδέεται με μια οθόνη και μεταφέρει εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης. Διενεργούμε την εκάστοτε χειρουργική τεχνική βλέποντας τις κινήσεις των εργαλείων μας στην οθόνη. Εφαρμόζεται κυρίως σε ρήξη στροφικού πετάλου (υπερακανθίου), σε εξάρθρημα ώμου, σε σύνδρομο πρόσκρουσης και σε επίμονες τενοντίτιδες. Ανάλογα με την περίπτωση, το χειρουργείο διαρκεί από λίγα λεπτά έως 1 ώρα συνήθως. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μόνο την ημέρα της επέμβασης και από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα εντάσσεται σε κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Είναι χειρουργική τεχνική για την επιδιόρθωση βλαβών στο εσωτερικό της άρθρωσης του αγκώνα. Μέσα από 4 ελάχιστες τομές του δέρματος, εισάγουμε στον αγκώνα μια κάμερα και ειδικά εργαλεία. Η κάμερα συνδέεται με μια οθόνη και μεταφέρει εικόνα από το  εσωτερικό της άρθρωσης. Διενεργούμε την εκάστοτε χειρουργική τεχνική βλέποντας τις κινήσεις των εργαλείων μας στην οθόνη. Η αρθροσκόπηση αγκώνα έχει ένδειξη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωμάτων, δυσκαμψίας και φλεγμονής. Η νοσηλεία του ασθενούς είναι ημερήσια και η αποκατάστασή του ξεκινά από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση.

Είναι χειρουργική τεχνική για την επιδιόρθωση βλαβών στο εσωτερικό του γόνατος. Μέσα από 2 τομές του δέρματος μεγέθους 0,5 εκατοστών, εισάγουμε στην άρθρωση μια κάμερα και ειδικά εργαλεία. Η κάμερα συνδέεται με μια οθόνη και μεταφέρει εικόνα από το  εσωτερικό του γόνατος. Διενεργούμε την εκάστοτε χειρουργική τεχνική βλέποντας τις κινήσεις των εργαλείων μας στην οθόνη. Η αρθροσκόπηση γόνατος εφαρμόζεται κυρίως σε ρήξη μηνίσκου, ρήξη χιαστού, χόνδρινες βλάβες και φλεγμονές. Η επέμβαση διαρκεί από λίγα λεπτά έως 1 ώρα συνήθως. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μόνο την ημέρα της επέμβασης και από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα εντάσσεται σε κατάλληλο  πρόγραμμα αποκατάστασης.