Η αρθρίτιδα ώμου περιγράφει την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης. Ο αρθρικός χόνδρος αποτελεί ένα λείο και μαλακό περίβλημα των αρθρικών επιφανειών, επιτρέποντας την ανώδυνη και ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, η αρθρίτιδα ώμου διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

αρθρίτιδα ώμου

anatomical shoulder arthroplasty 1

Ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα

Οφείλεται στην εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου προϊόντος του χρόνου. Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 50 ετών.  Στα αρχικά της στάδια, η νόσος μπορεί να αντιμετωπισθεί μη χειρουργικά, με στόχο την –όσο το δυνατό- επιβράδυνσή της.  Η τελική θεραπεία είναι η ανατομική αρθροπλαστική ώμου.

rotator_cuff_arthropathy

αρθρίτιδα

Αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου

Αφορά στις περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από μαζική (πολύ μεγάλη, αθεράπευτη) ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου. Το στροφικό πέταλο σχεδόν απουσιάζει και αδυνατεί να καθηλώσει τη βραχιόνιο κεφαλή μέσα στην ωμογλήνη. Η κεφαλή μετατοπίζεται προς τα επάνω και συχνά φτάνει έως το ακρώμιο. Η αλλαγή αυτή στην ανατομία και την εμβιομηχανική της άρθρωσης έχει ως αποτέλεσμα την παθολογική κατανομή φορτίων στον αρθρικό χόνδρο και συνεπώς στην σταδιακή του εκφύλιση. Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται είτε στον χειρουργικό καθαρισμό (αρθροσκόπηση του ώμου) σε αρχικά στάδια, είτε στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Φλεγμονώδης αρθρίτιδα

Αφορά στις περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο ρευματολογικό νόσημα, συχνότερα ρευματοειδή αρθρίτιδα ώμου. Στα πλαίσια της γενικότερης συστηματικής νόσου του ασθενούς, το ανοσοποιητικό σύστημα  παράγει αντισώματα εναντίον του αρθρικού χόνδρου και του αρθρικού θυλάκου. Ο προσβεβλημένος θύλακος συρρικνώνεται, καθίσταται ανελαστικός και περιορίζει τις κινήσεις της άρθρωσης. Ο μηχανικός αυτός περιορισμός επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τον πάσχοντα αρθρικό χόνδρο και επιταχύνει την καταστροφή του. Επίσης, οι ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίζουν και μαζική ρήξη στο στροφικό πέταλο (συνδυασμός με την παραπάνω κατηγορία). Ανάλογα με την ύπαρξη η όχι του στροφικού πετάλου, η θεραπεία συνίσταται στην ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου ή στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου αντίστοιχα.

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Ο αρθρικός χόνδρος τραυματίζεται σοβαρά στις περιπτώσεις εξαρθημάτων και ενδοαρθρικών καταγμάτων (πχ κάταγμα κεφαλής βραχιονίου, κάταγμα ωμογλήνης). Συχνά, ανεξαρτήτως θεραπείας (χειρουργική ή συντηρητική) το αρχικό τραυματικό γεγονός αρκεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στον αρθρικό χόνδρο και να δώσει το έναυσμα για τη σταδιακή καταστροφή του. Συνήθως η θεραπεία είναι η ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου.

Αρθρίτιδα λόγω άσηπτης νέκρωσης

Η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου οφείλεται σε διαταραχή της αιμάτωσής της. Κυριότεροι λόγοι είναι ο αλκοολισμός, η χρόνια λήψη στεροειδών (κορτιζόνη), παλαιότερο τραύμα και μεταβολικές παθήσεις. Στην περίπτωση που προσβάλλεται η αιμάτωση της βραχιόνιας κεφαλής, παρατηρείται ελαττωματική θρέψη του αρθρικού χόνδρου και κατά συνέπεια καταστροφή του. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, ιδίως όταν αφορά σε νέους ασθενείς. Συνήθως η θεραπεία είναι η ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα ώμου

Θεραπεία αρθρίτιδας ώμου

Αρθροπλαστική ώμου

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834