Ο όρος “αρθρίτιδα αγκώνα” περιγράφει την εκφύλιση και τη σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του αγκώνα (βραχιόνιο- κερκίδα- ωλένη).

Ο αρθρικός χόνδρος είναι λείος, μαλακός συνδετικός ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των παραπάνω οστών και επιτρέπει την ανώδυνη και εύκολη κίνησή της άρθρωσης.

Αφορά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο γνωστό αίτιο και η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου αποδίδεται σε μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Προϊόντος του χρόνου, ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του και αδυνατεί να προσφέρει ομαλή και ανώδυνη κίνηση στις αρθρικές επιφάνειες που καλύπτει. Οι αρθρικές επιφάνειες γίνονται τραχείες και η μεταξύ τους κίνηση πραγματοποιείται δύσκολα και επώδυνα. Παράλληλα, ο οργανισμός παράγει αντιδραστικό οστό (οστεόφυτα) σε έκτοπες (μη φυσιολογικές) θέσεις, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση της άρθρωσης και να περιορίζεται σημαντικό το εύρος κίνησης του αγκώνα. Ο τύπος αυτός παρατηρείται σε ασθενείς άνω των 50 ετών, με ελεύθερο ιστορικό .

Η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου πραγματοποιείται επί εδάφους μιας συστηματικής αυτοάνοσης πάθησης. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα που στρέφονται εναντίον του. Τα αντισώματα αυτά προσβάλλουν πρωταρχικά τον αρθρικό θύλακο (υμένας που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες και οριοθετεί την άρθρωση) και στη συνέχεια τον αρθρικό χόνδρο και τους συνδέσμους. Ο αρθρικός θύλακος φλεγμαίνει, συρρικνώνεται, γίνεται σκληρός και περιορίζει το ζωτικό χώρο της άρθρωσης. Οι αρθρικές επιφάνειες περιορίζονται μέσα στο στενό θύλακο, έρχονται σε στενή επαφή και αυξάνεται η μεταξύ τους τριβή. Η τριβή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τον ήδη πάσχοντα αρθρικό χόνδρο (προσβάλλεται και αυτός από τα παθολογικά αντισώματα), με αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα. Ο τύπος αυτός μπορεί να αφορά ρευματολογικούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και μικρότερης των 50 ετών.

Ο τύπος αυτός εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά σε ασθενείς που υπέστησαν ένα ενδοαρθρικό κάταγμα του αγκώνα (βραχιόνιος κόνδυλος, τροχιλία, κεφαλή κερκίδας, ωλέκρανο, κορακοειδής απόφυση). Ανεξάρτητα από το είδος της αντιμετώπισης του κατάγματος (χειρουργική ή συντηρητική) και το αποτέλεσμα της θεραπείας, το αρχικό τραυματικό επεισόδιο μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η αρθρίτιδα είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε νέους ασθενείς διότι, χρειάζονται οπωσδήποτε μια καλή λειτουργία στον αγκώνα τους και οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Η αρθρίτιδα αγκώνα εκδηλώνεται με

  • πόνο
  • περιορισμό του εύρους κίνησης
  • αίσθημα κριγμού κατά τις κινήσεις

και σε πιο προχωρημένα στάδια με

  • αιμωδίες (μουδιάσματα) λόγω πίεσης του ωλένιου νεύρου
  • αγκύλωση της άρθρωσης.

Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες αγκώνα, στις οποίες παρατηρούνται:

  • ανώμαλες αρθρικές επιφάνειες
  • στένωση του μεσάρθριου διαστήματος,
  • οστεόφυτα,
  • κύστεις και
  • παραμόρφωση της άρθρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Θεραπεία αρθρίτιδας αγκώνα

Αρθροσκόπηση αγκώνα

Ολική αρθροπλαστική αγκώνα