Ο Γεώργιος Κόλλιας MD, MSC, FEBOT, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξηγεί στο lamiaole.gr, το προφίλ των αθλητών του Σαββατοκυρίακου, τους συχνούς τραυματισμούς που μπορεί να πάθουν και μέτρα πρόληψης που μπορούν να λάβουν.

Δημοσίευση στο lamiaole.gr

Οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής έχουν περιορίσει δραματικά τον ελεύθερο χρόνο μας και τη δυνατότητα για καθημερινή άσκηση.  Παρόλα αυτά, αρκετοί προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο ανάμεσα στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να τον αφιερώσουν  στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.  Όσοι δεν έχουν την ευχέρεια για καθημερινή άσκηση, συνήθως επιλέγουν το Σάββατο ή την Κυριακή για κάποια αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο, η μοναδική εβδομαδιαία ενασχόληση με τον αθλητισμό αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών.

Οι αθλητές του Σαββατοκύριακου (weekend warriors) λοιπόν, είναι όσοι απολαμβάνουν μια έντονη αθλητική δραστηριότητα τις μέρες του Σαββατοκύριακου, ενώ τις καθημερινές απέχουν από τους αγωνιστικούς χώρους, διάγοντας μια καθιστική ζωή. Επομένως, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ο ορισμός αυτός, δεν είναι τόσο θέμα ημέρας, όσο θέμα συχνότητας της άσκησης μέσα στην εβδομάδα. Ακριβώς!

κολλιαςΟι επιστήμονες της άσκησης, έχουν πλέον σκιαγραφήσει το προφίλ του αθλητή του Σαββατοκύριακου και με τον όρο αυτό, περιγράφουν συγκεκριμένα : έναν άντρα άνω των 30 ετών, με άριστη φυσική κατάσταση κατά το  παρελθόν, ο οποίος ασκείται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, με υψηλή ένταση, προσπαθώντας να φτάσει στα προηγούμενα, υψηλά επίπεδα αγωνιστικής δραστηριότητας.

Πρόκειται δηλαδή, για έναν παλαίμαχο αθλητή που προσπαθεί να διατηρηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, με ελάχιστη συχνότητα προπόνησης. Στην περίπτωση αυτή, το μυαλό του αθλητή «γνωρίζει» το  είδος και το βαθμό δυσκολίας της άσκησης, ενώ το σώμα του αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τραυματισμών.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί των αθλητών του Σαββατοκύριακου είναι οι εξής:

  • Θλάσεις μεγάλων μυϊκών ομάδων (τετρακέφαλος, οπίσθιοι μηριαίοι, γαστροκνήμιος, ραχιαίοι)
  • Τενόντιοι τραυματισμοί (ρήξη αχιλλείου, επιγονατιδικού, τρικεφάλου, δικεφάλου βραχιονίου, υπερακανθίου )
  • Συνδεσμικές κακώσεις (ρήξη χιαστού, μηνίσκου, διάστρεμμα ποδοκνημικής)

Για την πρόληψη των παραπάνω τραυματισμών και την απροβλημάτιστη συμμετοχή των ερασιτεχνών ή παλαίμαχων αθλητών σε αθλητικές δραστηριότητες, πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένοι απλοί κανόνες:

  • Συχνότερη άσκηση: Πέραν της άσκησης του Σαββατοκύριακου, είναι απαραίτητο ένα είδος χαλαρής άσκησης (πχ τζόκινγκ) μία ή και δύο φορές τις καθημερινές.
  • Προθέρμανση: Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση όλων των μυϊκών ομάδων πριν την αθλητική μας δραστηριότητα. Δέκα λεπτά χαλαρού τρεξίματος αποτελούν την καλύτερη μετάβαση από την καθιστική ζωή στην άσκηση.
  • Διατάσεις: Αν και αρκετοί εφαρμόζουν τις διατάσεις ως μέρος της προθέρμανσης, λίγοι είναι αυτοί που τις εφαρμόζουν και μετά το πέρας της αθλητικής δραστηριότητας. Οι διατάσεις των καταπονημένων μυών αποτελούν την καλύτερη μέθοδο χαλάρωσης του αθλητή και αποφυγής του «μετατραυματικού» πόνου.
  • Ενυδάτωση: Αποτελεί πάγια συμβουλή τόσο για ερασιτέχνες όσο και για επαγγελματίες αθλητές.
  • Σωστός εξοπλισμός (πχ υποδήματα, ένδυση, κράνος, ποδήλατο, ρακέτα, έδαφος): Προστατεύει από άσκοπες καταπονήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
  • Αποφυγή υπερβολών: Άκου το σώμα σου, διασκέδασε την προπόνηση και μην αγχώνεσαι για επιδώσεις.
  • Βρες γυμναστή: Μπορεί να ακούγεται υπερβολή, όμως ένας επαγγελματίας προπονητής, μπορεί εύκολα να διαμορφώσει ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις προσωπικές σου απαιτήσεις.

Συνήθως, οι παραπάνω συμβουλές είναι γνωστές στους περισσότερους και ιδιαίτερα στους  αθλητές του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι έχουν εμπειρία προπονήσεων. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι η εφαρμογή τους. Τα ελάχιστα περιθώρια για ελεύθερο χρόνο, αναγκάζουν πολλούς να εστιάζουν στο κύριο μέρος της προπόνησης και να μην είναι διατιθέμενοι  να  δαπανήσουν χρόνο για προθέρμανση και αποθεραπεία. Όμως αυτά τα λίγα λεπτά είναι η λύση για λιγότερους και ηπιότερους τραυματισμούς.