Ολική αρθροπλαστική γόνατοςΗ ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την οριστική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς άνω των 50 ετών. Περιλαμβάνει την αφαίρεση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης και την αντικατάστασή τους από μεταλλικές προθέσεις. Οι προθέσεις  προσομοιάζουν στο σχήμα και στο μέγεθος με τις φυσιολογικές αρθρικές επιφάνειες και εξασφαλίζουν μια ανώδυνη και εύκολη κίνηση στο γόνατο. Ανάμεσα στην πρόθεση του μηρού και στην αντίστοιχη της κνήμης, παρεμβάλλεται μία πρόθεση πολυαιθυλενίου (ανθεκτικό πλαστικό) προκειμένου να απορροφούνται οι κραδασμοί και να μειώνονται στο ελάχιστο οι τριβές κατά τις κινήσεις των προθέσεων.

Προκειμένου να εφαρμόσουμε την ολική αρθροπλαστική γόνατος, απαιτείται πάντα ένας πολύπλοκος προεγχειρητικός σχεδιασμός. Στόχος μας κάθε φορά, είναι η διόρθωση των παραμορφώσεων του γόνατος και η αποκατάσταση του άξονα της άρθρωσης, έτσι ώστε οι προθέσεις που θα τοποθετήσουμε, να δέχονται ομοιόμορφα τα φορτία που παράγονται κατά τις κινήσεις του γόνατος. Παράλληλα, με βάση την κλινική εξέταση του/της ασθενούς και τον απεικονιστικό έλεγχο του αρθριτικού γόνατος, επιλέγουμε το είδος της αρθροπλαστικής και τις διαστάσεις των προθέσεων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται έλεγχος της σταθερότητας των προθέσεων και της κινητικότητας του γόνατος. Στόχος μας είναι η σταθερή τοποθέτηση των προθέσεων εντός του μηρού και της κνήμης και παράλληλα, η ομαλή, εύκολη και σταθερή κίνηση της άρθρωσης.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής με ολική αρθροπλαστική γόνατος εντάσσεται άμεσα σε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χειρουργημένου του γόνατος. Από τις πρώτες ημέρες, είναι σε θέση να βαδίζει με μερική φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους και να εκτελεί ένα μεγάλο εύρος κινήσεων. Σταδιακά, ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί το «νέο» του γόνατο και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών επιστρέφει στις αρχικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Σήμερα, η χειρουργική τεχνική για την αρθροπλαστική γόνατος είναι τόσο εξελιγμένη, που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες χειρουργικές τεχνικές, ειδικά σχεδιασμένες για το γόνατο του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο να εφαμόζουμε σε κάθε ασθενή, προθέσεις «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του», βασιζόμενοι στα μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά του γόνατός του! Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται -όσο το δυνατό- ακέραιο το γόνατο του ασθενούς, η επέμβαση γίνεται όσο το δυνατόν ελάχιστα επεμβατική και εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη επιβίωση της αρθροπλαστικής.

εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος 1

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ραιβό γόνατο (η κνήμη παρεκλίνει προς τα έσω).

εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος 7

Ολική αρθροπλαστική γόνατος. Διόρθωση της παραμόρφωσης. Αποκατάσταση ανατομικού και μηχανικού άξονα του σκέλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_7041-1

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Βλαισό γόνατο (η κνήμη παρεκλίνει προς τα έξω).

img_7251-1

Ολική αρθροπλαστική γόνατος. Διόρθωση της παραμόρφωσης. Αποκατάσταση ανατομικού και μηχανικού άξονα του σκέλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος 

Συντηρητική θεραπεία οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Επιλογή χειρουργικής θεραπείας οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Χειρουργική θεραπεία γόνατος – οστεοτομία

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Για επείγοντα περιστατικά       213 0331715 / 697 2023834